KÓŁKO PLASTYCZNO-KULINARNE

 

Kółko plastyczno- kulinarne rozpoczęło zajęcia od kwietnia 2024 roku. Są one prowadzone  przez Fundację PROFIL. Na  zajęcia obecnie  uczęszcza 15 uczniów:  9 osób z klasy IV i 6 osób z klas VI.    Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy. Zajęcia   odbywają się dwa razy w miesiącu.

Kolejne zajęcia kółka … zdjęcia

ZAJĘCIA
LISTOPAD – GRUDZIEŃ 2022


ZAJĘCIA
WRZESIEŃ – PAŹDZIERNIK 2022



ZDJĘCIA ARCHIWALNE 2021/2022



Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia

ZAJĘCIA – PAŹDZIERNIK / LISTOPAD


W NOWYM ROKU SZKOLNYM 2021/2022 ROZPOCZĘLISMY ZAJĘCIA PLASTYCZNO KULINARNE OD PRELEKCJI JAK NALEŻY SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ.  ROBILISMY PLAKATY NA KONKURS PLASTYCZNY ŻYJMY ZDROWO A TAKŻE  PIEKLIŚMY   ZDROWE CIASTECZKA.



2020/2021

W miesiącu czerwcu piekliśmy ciasteczka, kołacze, szyszki weselne. Z okazji dnia taty robiliśmy słodkie upominki. 



W miesiącu maju uczennice na zajęciach plastyczno – kulinarnych  wykonywały: upominki dla mamy, słodkie desery, upominki z okazji dnia dziecka.


Zajęcia plastyczno – kulinarne w miesiącu marcu.
Pieczenie ciasta wielkanocnego,  wykonywanie stroików świątecznych  i palm na niedzielę palmową.



W lutym 2021 roku uczniowie na zajęciach plastyczno-kulinarnych wykonywali: kartki okolicznościowe, “walentynki”, pieczono mufinki, ciasteczka owsiane z bakaliami  oraz  szarlotkę.




W styczniu  robiliśmy upominki dla babć i dziadków, a także uczyliśmy się piec  domowy chlebek. 



Grudniowe zajęcia – wypieki ciasteczek oraz wykonywanie stroików  na stół wigilijny 


Kolejne listopadowe zajęcia kulinarne.  Tym razem piekłyśmy  amoniaczki i pierożki z jabłkami. 

CHCEMY BARDZO PODZIEKOWAĆ BABCI JEDNEJ Z UCZENNIC NASZEJ SZKOŁY, PANI ZOFII MARKIEWICZ, KTÓRA UFUNDOWAŁA NA ZAJĘCIA KULINARNE   PROFESJONALNE DASZKI I FARTUSZKI GASTRONOMICZNE. 



Nowe wydarzenia … nowe prace …



Po długiej  8 miesięcznej przerwie, w dniu 16.09.2020 roku rozpoczęliśmy zajęcia kulinarne. Kuchareczki  piekły  pizzę oraz  zrobiły  pyszny deser owocowy.  

Piekliśmy również kruche rogaliki, babeczki , precle drożdżowe i słone paluszki do barszczu .



Przedświąteczne ozdoby choinkowe i lampiony 



Kółko kulinarne to zajęcia praktyczne wykonywania różnych potraw, które dzieci mogą wykonać same.



Efekt pracy podczas kolejnych zajęć kulinarnych 😉




W dniach 17 i 24 września 2019 roku uczniowie na kółku plastycznym wykonywali makietę lasu lub ogrodu. Do pracy posłużyły: pudełka, bibuła, kora drzew, kolorowy papier, leśne runo,  mech, sztuczne dodatki. Leśną wystawę można oglądać na korytarzu szkolnym.

 
 
 
 

W dniu 12 i 13 czerwca 2019 roku uczniowie przygotowywali upominki dla taty z okazji jego święta, a były to piękne wiosenne kwiaty  oraz kolorowe obrazki do powieszenia na ścianę. Uczyliśmy się również piec pyszny placek z owocami.
 

W dniu 21 i 22  mają 2019 r uczniowie na kołku plastyczno  kulinarnym wykonywali upominki dla mamy, zdrowe koktajle bez dodatku cukru oraz pyszne  gofry.



W dniu 18 i 20 marca   2019 roku uczniowie piekli pyszne zdrowe ciasteczka owsiane oraz ciasteczka krucho-drożdżowe.



Karnawał w tradycji polskiej  zwany również zapustami to  okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Aby podtrzymać tradycję i zwyczaje związane z tym okresem, uczennice  w dniu 12 lutego 2019 roku,  na kółku kulinarnym wypiekały pyszne róże karnawałowe z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka, wiatraczki karnawałowe oraz hod dogi z kiełbaską i serem.


Na kółku kulinarnym w dniu 16.06 2018 roku uczyliśmy się piec precle i paluszki do barszczu. Wyszły znakomicie, co widać na załączonych zdjęciach.



Uczennice  wykonywały ciasteczka „Orzeszki babci Honoraty”, które robi się je bardzo szybko i prosto, a smakują wyśmienicie. Oprócz ciasteczek robiliśmy pyszny deser z galaretek i owoców.


Skip to content