Kółko plastyczno- kulinarne rozpoczęło zajęcia od kwietnia 2024 roku. Są one prowadzone przez Fundację PROFIL. Na zajęcia obecnie uczęszcza 15 uczniów: 9 osób z klasy IV i 6 osób z klas VI. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy. Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu.
Kolejne zajęcia kółka … zdjęcia
ZAJĘCIA
LISTOPAD – GRUDZIEŃ 2022
ZAJĘCIA
WRZESIEŃ – PAŹDZIERNIK 2022
ZDJĘCIA ARCHIWALNE 2021/2022
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia
ZAJĘCIA – PAŹDZIERNIK / LISTOPAD
W NOWYM ROKU SZKOLNYM 2021/2022 ROZPOCZĘLISMY ZAJĘCIA PLASTYCZNO KULINARNE OD PRELEKCJI JAK NALEŻY SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ. ROBILISMY PLAKATY NA KONKURS PLASTYCZNY ŻYJMY ZDROWO A TAKŻE PIEKLIŚMY ZDROWE CIASTECZKA.
2020/2021
W miesiącu czerwcu piekliśmy ciasteczka, kołacze, szyszki weselne. Z okazji dnia taty robiliśmy słodkie upominki.
W miesiącu maju uczennice na zajęciach plastyczno – kulinarnych wykonywały: upominki dla mamy, słodkie desery, upominki z okazji dnia dziecka.
Zajęcia plastyczno – kulinarne w miesiącu marcu.
Pieczenie ciasta wielkanocnego, wykonywanie stroików świątecznych i palm na niedzielę palmową.
W lutym 2021 roku uczniowie na zajęciach plastyczno-kulinarnych wykonywali: kartki okolicznościowe, “walentynki”, pieczono mufinki, ciasteczka owsiane z bakaliami oraz szarlotkę.
W styczniu robiliśmy upominki dla babć i dziadków, a także uczyliśmy się piec domowy chlebek.
Grudniowe zajęcia – wypieki ciasteczek oraz wykonywanie stroików na stół wigilijny
Kolejne listopadowe zajęcia kulinarne. Tym razem piekłyśmy amoniaczki i pierożki z jabłkami.
CHCEMY BARDZO PODZIEKOWAĆ BABCI JEDNEJ Z UCZENNIC NASZEJ SZKOŁY, PANI ZOFII MARKIEWICZ, KTÓRA UFUNDOWAŁA NA ZAJĘCIA KULINARNE PROFESJONALNE DASZKI I FARTUSZKI GASTRONOMICZNE.
Nowe wydarzenia … nowe prace …
Po długiej 8 miesięcznej przerwie, w dniu 16.09.2020 roku rozpoczęliśmy zajęcia kulinarne. Kuchareczki piekły pizzę oraz zrobiły pyszny deser owocowy.
Piekliśmy również kruche rogaliki, babeczki , precle drożdżowe i słone paluszki do barszczu .
Przedświąteczne ozdoby choinkowe i lampiony
Kółko kulinarne to zajęcia praktyczne wykonywania różnych potraw, które dzieci mogą wykonać same.
Efekt pracy podczas kolejnych zajęć kulinarnych 😉
W dniach 17 i 24 września 2019 roku uczniowie na kółku plastycznym wykonywali makietę lasu lub ogrodu. Do pracy posłużyły: pudełka, bibuła, kora drzew, kolorowy papier, leśne runo, mech, sztuczne dodatki. Leśną wystawę można oglądać na korytarzu szkolnym.
W dniu 21 i 22 mają 2019 r uczniowie na kołku plastyczno kulinarnym wykonywali upominki dla mamy, zdrowe koktajle bez dodatku cukru oraz pyszne gofry.
W dniu 18 i 20 marca 2019 roku uczniowie piekli pyszne zdrowe ciasteczka owsiane oraz ciasteczka krucho-drożdżowe.
Karnawał w tradycji polskiej zwany również zapustami to okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Aby podtrzymać tradycję i zwyczaje związane z tym okresem, uczennice w dniu 12 lutego 2019 roku, na kółku kulinarnym wypiekały pyszne róże karnawałowe z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka, wiatraczki karnawałowe oraz hod dogi z kiełbaską i serem.
Na kółku kulinarnym w dniu 16.06 2018 roku uczyliśmy się piec precle i paluszki do barszczu. Wyszły znakomicie, co widać na załączonych zdjęciach.
Uczennice wykonywały ciasteczka „Orzeszki babci Honoraty”, które robi się je bardzo szybko i prosto, a smakują wyśmienicie. Oprócz ciasteczek robiliśmy pyszny deser z galaretek i owoców.