KÓŁKO PLASTYCZNO-KULINARNE

Kolejne listopadowe zajęcia kulinarne.  Tym razem piekłyśmy  amoniaczki i pierożki z jabłkami. 

CHCEMY BARDZO PODZIEKOWAĆ BABCI JEDNEJ Z UCZENNIC NASZEJ SZKOŁY, PANI ZOFII MARKIEWICZ, KTÓRA UFUNDOWAŁA NA ZAJĘCIA KULINARNE   PROFESJONALNE DASZKI I FARTUSZKI GASTRONOMICZNE. 



Nowe wydarzenia … nowe prace …



Po długiej  8 miesięcznej przerwie, w dniu 16.09.2020 roku rozpoczęliśmy zajęcia kulinarne. Kuchareczki  piekły  pizzę oraz  zrobiły  pyszny deser owocowy.  

Piekliśmy również kruche rogaliki, babeczki , precle drożdżowe i słone paluszki do barszczu .



Przedświąteczne ozdoby choinkowe i lampiony 



Kółko kulinarne to zajęcia praktyczne wykonywania różnych potraw, które dzieci mogą wykonać same.



Efekt pracy podczas kolejnych zajęć kulinarnych 😉




W dniach 17 i 24 września 2019 roku uczniowie na kółku plastycznym wykonywali makietę lasu lub ogrodu. Do pracy posłużyły: pudełka, bibuła, kora drzew, kolorowy papier, leśne runo,  mech, sztuczne dodatki. Leśną wystawę można oglądać na korytarzu szkolnym.

 
 
 
 

W dniu 12 i 13 czerwca 2019 roku uczniowie przygotowywali upominki dla taty z okazji jego święta, a były to piękne wiosenne kwiaty  oraz kolorowe obrazki do powieszenia na ścianę. Uczyliśmy się również piec pyszny placek z owocami.
 

W dniu 21 i 22  mają 2019 r uczniowie na kołku plastyczno  kulinarnym wykonywali upominki dla mamy, zdrowe koktajle bez dodatku cukru oraz pyszne  gofry.



W dniu 18 i 20 marca   2019 roku uczniowie piekli pyszne zdrowe ciasteczka owsiane oraz ciasteczka krucho-drożdżowe.



Karnawał w tradycji polskiej  zwany również zapustami to  okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Aby podtrzymać tradycję i zwyczaje związane z tym okresem, uczennice  w dniu 12 lutego 2019 roku,  na kółku kulinarnym wypiekały pyszne róże karnawałowe z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka, wiatraczki karnawałowe oraz hod dogi z kiełbaską i serem.


Na kółku kulinarnym w dniu 16.06 2018 roku uczyliśmy się piec precle i paluszki do barszczu. Wyszły znakomicie, co widać na załączonych zdjęciach.



Uczennice  wykonywały ciasteczka „Orzeszki babci Honoraty”, które robi się je bardzo szybko i prosto, a smakują wyśmienicie. Oprócz ciasteczek robiliśmy pyszny deser z galaretek i owoców.