KÓŁKO PLASTYCZNO-KULINARNE

Kółko kulinarne to zajęcia praktyczne wykonywania różnych potraw, które dzieci mogą wykonać same.



W dniach 17 i 24 września 2019 roku uczniowie na kółku plastycznym wykonywali makietę lasu lub ogrodu. Do pracy posłużyły: pudełka, bibuła, kora drzew, kolorowy papier, leśne runo,  mech, sztuczne dodatki. Leśną wystawę można oglądać na korytarzu szkolnym.


W dniu 12 i 13 czerwca 2019 roku uczniowie przygotowywali upominki dla taty z okazji jego święta, a były to piękne wiosenne kwiaty  oraz kolorowe obrazki do powieszenia na ścianę. Uczyliśmy się również piec pyszny placek z owocami.

W dniu 21 i 22  mają 2019 r uczniowie na kołku plastyczno  kulinarnym wykonywali upominki dla mamy, zdrowe koktajle bez dodatku cukru oraz pyszne  gofry.



W dniu 18 i 20 marca   2019 roku uczniowie piekli pyszne zdrowe ciasteczka owsiane oraz ciasteczka krucho-drożdżowe.


 


Karnawał w tradycji polskiej  zwany również zapustami to  okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Aby podtrzymać tradycję i zwyczaje związane z tym okresem, uczennice  w dniu 12 lutego 2019 roku,  na kółku kulinarnym wypiekały pyszne róże karnawałowe z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka, wiatraczki karnawałowe oraz hod dogi z kiełbaską i serem.


 

Na kółku kulinarnym w dniu 16.06 2018 roku uczyliśmy się piec precle i paluszki do barszczu. Wyszły znakomicie, co widać na załączonych zdjęciach.



Uczennice  wykonywały ciasteczka „Orzeszki babci Honoraty”, które robi się je bardzo szybko i prosto, a smakują wyśmienicie. Oprócz ciasteczek robiliśmy pyszny deser z galaretek i owoców.