KÓŁKO KULINARNE

Kółko kulinarne to zajęcia praktyczne wykonywania różnych potraw, które dzieci mogą wykonać same.


Karnawał w tradycji polskiej  zwany również zapustami to  okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Aby podtrzymać tradycję i zwyczaje związane z tym okresem, uczennice  w dniu 12 lutego 2019 roku,  na kółku kulinarnym wypiekały pyszne róże karnawałowe z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka, wiatraczki karnawałowe oraz hod dogi z kiełbaską i serem.


 

Na kółku kulinarnym w dniu 16.06 2018 roku uczyliśmy się piec precle i paluszki do barszczu. Wyszły znakomicie, co widać na załączonych zdjęciach.



Uczennice  wykonywały ciasteczka „Orzeszki babci Honoraty”, które robi się je bardzo szybko i prosto, a smakują wyśmienicie. Oprócz ciasteczek robiliśmy pyszny deser z galaretek i owoców.